Close

Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας

Αυτή είναι μια ερώτηση που όλοι οι γονείς προσπαθούμε να απαντήσουμε. Είναι καλό που τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις-αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν. Όλα τα παιδιά έχουν δύο θαυμάσιους πόρους μάθησης-την φαντασία και την περιέργεια. Σαν γονείς μπορείτε να μυήσετε τα παιδιά στη χαρά της μάθησης ενθαρρύνοντας την φαντασία και την περιέργειά τους.

Η διδασκαλία και η μάθηση δεν είναι μυστήρια που συμβαίνουν μόνο στα σχολεία. Μπορούν επίσης να συμβούν όταν γονείς και παιδιά κάνουν πράγματα μαζί-η αφήγηση ιστοριών είναι η βάση για ανάγνωση και έκθεση ιδεών και ένα παραμύθι για το παρελθόν είναι επίσης ένα μάθημα ιστορίας.

Κάνοντας πράγματα μαζί με το παιδί σας, θα του δείξετε ότι η μάθηση είναι σημαντική, αλλά και διασκεδαστική. Έτσι θα ενθαρρύνετε το παιδί σας να μελετάει, να μαθαίνει και να παραμένει στο σχολείο με την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Οι πρώτοι δάσκαλοι είναι πάντα οι γονείς, με το παράδειγμά τους, αλλά και με τη συζήτηση. Μην το σκέφτεστε σαν διδασκαλία, όμως. Σκεφτείτε το σαν διασκέδαση. Πώς νιώθετε εσείς οι ‘ιδιοι για τα μαθητικά σας χρόνια; Αν έχετε ευτυχισμένες αναμνήσεις, οι πιθανότητες είναι ότι μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ενθουσιαστεί με την διαδικασία της μάθησης και να έχει καλές αναμνήσεις. Αν όχι, θα είναι λίγο δυσκολότερο, αλλά μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να είναι το σχολείο μια καλύτερη εμπειρία για το παιδί σας απ’ό,τι ήταν για σας. Τα καλά νέα είναι ότι κάθε παιδί σε κάθε οικογένεια έχει την δυνατότητα να επιτύχει στο σχολείο και στη ζωή και κάθε γονιός, παππούς, γιαγιά ή κηδεμόνας να βοηθήσει.

Αλλά, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιιδί μας; Πώς μπορούμε να του δώσουμε αυτή την δυνατότητα; Το σημαντικότερο είναι να εμπλακούμε στη διαδικασία μάθησης του πριν ακόμα αυτό πάει σχολείο και να συνεχίσουμε και κατά τη διάρκεια της φοίτησης του.

Η  επιτυχία στο σχολείο σημαίνει δουλειά, προγραμματισμό, λίγες βασικές δεξιότητες και τη θέληση να πετύχουμε. Πώς περνάμε αυτές τις ιδέες στη παιδί μας;

Αυτό που ξέρουμε είναι ένας συνδυασμός κοινής λογικής και νέων ιδεών για τη μάθηση βασιζόμενοι πάντα στην  εμπειρία μας..

Ξέρουμε τα ακόλουθα:

To που μαθαίνουν τα παιδιά είναι σημαντικό. Το σπίτι, όπου η μάθηση αρχίζει, προσφέρεται για πολλά πράγματα που θα κάνουν τα παιδιά να θέλουν να μάθουν. Από το σπίτι επίσης μπορούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με το σχολείο όπου η μάθηση συνεχίζεται.

Το τι μαθαίνουν τα παιδιά από εμάς είναι επίσης σημαντικό. Το τι λέμε και τι κάνουμε μπορεί να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση, την κρίση και την ωριμότητά τους.

Το πως μαθαίνουν είναι ένας τρίτος παράγοντας που πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπ’όψη μας. Όλοι μας διδάσκουμε τα παιδιά μας κάθε ημέρα, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, και ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη μάθηση είναι να τους δείχνουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους αυτή επιτυγχάνεται.gb

Στο σπίτι

Δεν είναι παράξενο που τα παιδιά χρειάζονται χρόνο με τους γονείς τους. Και  επειδή οι περισσότεροι είναι ιδιαίτερα πολυάσχολοι, θέλουν ο χρόνος τους με τα παιδιά τους, όσο λίγος και να είναι, να συμβάλλει στην προετοιμασία των παιδιών τους για την αντιμετώπιση του κόσμου που θα βρουν έξω από το σπίτι.

Αυτό που μετράει περισσότερο είναι τι λέμε και τι κάνουμε στο σπίτι, όχι το πόσο πλούσιοι ή φτωχοί είμαστε ή πόσα χρόνια καθήσαμε στο σχολείο.  ;Oταν τα παιδιά μπορούν να βασιστούν στο ότι έχουν την αμέριστη αγάπη και προσοχή μας, τότε έχουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και αυτοεκτίμησης. Αυτό θα τα βοηθήσει να τα καταφέρουν όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στη ζωή αργότερα. Αν το καλοσκεφτούμε, το σχολείο, ενώ είναι σημαντικό, δεν καταλαμβάνει πολύ χρόνο από τη ζωή μας. Στην Ελλάδα, τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο 160 ημέρες το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος εκτός σχολείου είναι πολύ περισσότερος και συνεπώς πολύ σημαντικότερος, επίσης.

Επικοινωνία: ίσως η πιο σπουδαία δραστηριότητα και δεν κοστίζει τίποτα. Κάντε ερωτήσεις στα παιδιά σας και ακούστε τις απαντήσεις-οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Αυτό είναι πολύτιμο γιατί όταν το παιδί μας πάει και συνεχίσει το σχολείο με καλές συνθήκες επικοινωνίας, τότε είναι σε θέση να επιτύχει, να μάθει ό,τι πρέπει να μάθει και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Αρχίζοντας νωρίς

  • Κάντε τα να σας δουν να διαβάζετε, να διαβάζετε σε αυτά και με αυτά
  • Μάθετε τους να κάνουν πράγματα, μην κάνετε τις δουλειές τους. Η υπομονή είναι μια επένδυση που αποφέρει κέρδη αργότερα.
  • Βοηθήστε τα, όταν χρειάζεται, να οργανώσουν και να μοιράσουν τη δουλειά τους σε μικρότερα κομμάτια.
  • Οργανώστε μαζί τους ένα λογικό, αλλά αυστηρό πρόγραμμα εργασίας.
  • Όλα τα παιδιά έχουν την ανάγκη της ασφάλειας που παρέχει η ύπαρξη κανόνων. Ενεργοποιήστε τους και ακολουθήστε τους.
  • Βάλτε όριο στο χρόνο της τηλεόρασης και του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όταν όμως το κάνουν, παρακολουθήστε ή παίξτε μαζί τους και συζητήστε αυτά που βλέπετε ή κάνετε.

Πως χειριζόμαστε τις κατ’οίκον εργασίες

Η μόρφωση είναι σημαντική για την επαγγελματική αλλά και την προσωπική μας εξέλιξη, και οι εργασίες είναι εργαλείο μάθησης. Δεν είναι δηλαδή τιμωρία, αλλά άσκηση του δικαιώματος για μάθηση.

  • Βρείτε ένα μέρος που να μπορεί το παιδί να δουλεύει.
  • Βοηθήστε το να προγραμματίσει τη δουλειά του.
  • Δείξτε τους ότι τους έχετε εμπιστοσύνη. Υπενθυμίστε τους παλαιότερες επιτυχίες τους σε διάφορους τομείς και βοηθήστε τας να καταλάβουν ότι και τα λάθη συμβάλλουν στη μάθηση.
  • Μην περιμένετε ή μην απαιτείτε τελειότητα. Όταν τα παιδιά ζητάνε να δείτε τις εργασίες τους, δείξτε ενδιαφέρον και επαινέστε τα. Η οποιαδήποτε επίκριση πρέπει να γίνεται για επικοδομητικό σκοπό και με επικοδομητικό τρόπο.

Ο χρόνος που επενδύουμε στο σπίτι ανταλλάσοντας ιδέες με τα παιδιά μας είναι ζωτικής σημασίας για ον καθορισμό του ύφους, της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς που κάνουν τη διαφορά στο σχολείο

Στο σχολείο

Οι γονείς μπορούν και οφείλουν να εμπλακούν με το σχολείο με διάφορους τρόπους- δουλεύοντας με το παιδί στο σπίτι, ανταλλάσοντας πληροφορίες και γνώμες και βοηθώντας το στη διαμόρφωση πολιτικής. Με τη βοήθειά μας, το παιδί μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση σαν μαθητής και να είναι ικανό να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου. Αυτό σημαίνει:

  • Να συζητάμε μαζί του για την αξία της σκληρής δουλειάς και τη σπουδαιότητα της μόρφωσης
  • Να μιλάμε για το τι συμβαίνει στο σχολείο
  • Να μελετάμε τους ελέγχους και τα σημειώματα από το σχολείο
  • Να επικοινωνούμε με τους δασκάλους/καθηγητές και να συζητάμε μαζί τους την πρόοδό του

Τι μαθαίνουν τα παιδιά από εμάς

Μερικές φορές νομίζουμε ότι το μόνο που χρειάζεται να ξέρουν τα παιδιά μας για να αρχίσουν το σχολείο είναι τα γράμματα και οι αριθμοί. Αυτά όμως τα μαθαίνουν πολύ γρήγορα όταν πάνε στο σχολείο. Αυτό που χρειάζονται και πρέπει να τους δώσετε είναι το μήνυμα ότι η μόρφωση είναι πολύτιμη. Μόνο μέσω αυτής μπορούν οι άνθρωποι να καθορίσουν το μέλλον τους.

Γι’αυτό, λοιπόν, μιλήστε τους για μόρφωση και μοιραστείτε μαζί τους τη χαρά απόκτησης νέων δεξιοτήτων. Δείξτε στα παιδιά σας ότι και εσείς συνεχίζετε να μαθαίνετε γιατί έχουν την τάση να ακολουθούν τα παραδείγματα που τους δίνουμε. Όταν λέμε κάτι και εμείς οι ίδιοι κάνουμε το αντίθετο, τα παιδιά δεν έχουν σαφή εικόνα των υποχρεώσεων τους. Αλλά, όταν κάνουμε αυτό που κηρύττουμε, τα παιδιά παρακολουθούν,μιμούνται και μαθαίνουν.

Το συμπέρασμα είναι ότι όταν δίνουμε στα παιδιά μας την υποστήριξη και τις πληροφορίες που χρειάζονται, τους δείχνουμε ότι πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουν και τότε πραγματικά τα καταφέρνουν και στο σχολείο και στη ζωή.

Πως μαθαίνουν τα παιδιά από εμάς

Τα παιδιά εμπλέκονται συνεχώς σε μια διαδικασία ενεργούς, αλλά και παθητικής μάθησης. Η ενεργός μάθηση συμπεριλαμβάνει ερωτήσεις και απαντήσεις, επίλυση προβλημάτων και συζήτηση ποικίλων θεμάτων. Επίσης, μάθηση έχουμε όταν ένα παιδί συμμετέχει σε αθλήματα, κοινωνικοποιείται, πηγαίνει σε μουσεία, εκθέσεις έργων τέχνης ή ταξιδεύει!

Πως ενθαρρύνουμε την ενεργό μάθηση

  • Ακούγοντας τις ιδέες των παιδιών και συζητώντας τις μαζί τους
  • Μοιράζοντας τις εμπειρίες και τους στόχους σας μαζί τους, γιατί τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν πως νιώθετε εσείς οι ίδιοι για την προσπάθεια, τη σκληρή δουλειά και τον προγραμματισμό
  • Καθιερώνοντας ρεαλιστικούς κανόνες και για τις δουλειές του σπιτιού έτσι ώστε να μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες, σταθερές ρουτίνες και προγραμματισμό και μέσα από αυτές

Όταν ρίξετε μια πέτρα στο νερό, οι κύκλοι πλαταίνουν και επικαλύπτουν ο ένας τον άλλο. Έτσι οι κύκλοι του σπιτιού, της κοινωνίας και του σχολείο επικαλύπτουν ο ένας τον άλλο επίσης. Για να μάθουν και να προοδεύσουν τα παιδιά μας, χρειάζονται την υποστήριξη όλων των κύκλων μέσα στους οποίους ζούμε. Αλλά ο κύκλος στο κέντρο είναι το σπίτι και από εκεί ξεκινούν όλα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν

  • Ακούστε και δώστε προσοχή στα προβλήματά τους.
  • Διηγηθείτε τους οικογενειακές ιστορίες.
  • Περιορίστε την ώρα που αφιερώνουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την τηλεόραση.
  • Έχετε πάντα βιβλία στο σπίτι.
  • Ψάξτε λέξεις στο λεξικό μαζί τους, ακόμα και στα Ελληνικά!
  • Ενθαρρύνετε τα να χρησιμοποιούν εγκυκλοπαίδειες, συμβατικές ή ηλεκτρονικές.
  • Μοιραστείτε τραγούδια και ποιήματα μαζί τους.
  • Πηγαίνετέ τα στη δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης για να γίνουν μέλη.
  • Πηγαίνετέ τα σε μουσεία και ιστορικά μνημεία όποτε αυτό είναι δυνατό.
  • Συζητάτε μαζί τους τα καθημερινά νέα.
  • Ανακαλύψτε μαζί τους τον κόσμο των φυτών, των ζώων, της γεωγραφίας και της ιστορίας.
  • Βρείτε τους ένα  ήσυχο μέρος για να μελετούν.
  • Ελέγχετε τις κατ’οίκον εργασίες τους.
  • Συναντάτε τους καθηγητές τους.
  • Εσείς οι ίδιοι έχετε κάποιες ιδέες;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *