Close

Πως μαθαίνουμε καλύτερα

Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε, γραπτή και προφορική, δείχνει τι άνθρωποι είμαστε. Επίσης, το που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε παίζει σημαντικό ρόλο στο τι γλώσσα μιλάμε. Η γλώσσα που μιλάνε οι γονείς μας και η οικογένειά μας είναι πιθανόν η πιο σημαντική επιρροή όταν είμαστε μικροί. Αργότερα, οι φίλοι μας, το σχολείο και κατόπιν το επάγγελμά μας είναι οι πιο καθοριστικοί στη διαμόρφωση της γλώσσας που μιλάμε.
Προσπαθώντας να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, χρειαζόμαστε στοιχεία από τρεις διαφορετικούς τομείς: προφορά, λεξιλόγιο, γραμματική.

Για την προφορά χρειαζόμαστε

  • Μια λίστα με τους ήχους της γλώσσας. Η κάθε γλώσσα έχει τους δικούς της ήχουςά. Αν ξέρουμε όλους τους ήχους και πως συμπεριφέροντα σε συνδυασμούς, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα
  • Μια λίστα κανόνων για τη μετατροπή των γραμμάτων σε ήχους. Δε μπερδεύουμε γράμματα με ήχους. Δε μπορούμε, για παράδειγμα, στα Αγγλικά, να πούμε παντα πως προφέρεται μια λέξη από την ορθογραφία της και μόνο.

Για το λεξιλόγιο χρειαζόμαστε:

  • Να αρχίσουμε μαθαίνοντας βασικές λέξεις και μερικές λέξεις που δίνουν νόημα στα λόγια μας. Εξασκούμαστε στο συνδυασμό αυτών σε μικρές φράσεις στην αρχή.
  • Εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιο μας διαβάζοντας οτιδήποτε μας αρέσει. Όσο πιο πολύ διαβάζουμε, τόσο πιο πολλές λέξεις μαθαίνουμε και τόσο πιο εύκολο και γρήγορο γίνεται το διάβασμα.
  • Δεν ανησυχούμε αν δε μπορούμε να θυμηθούμε λέξεις. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μετά από λίγο, οι λέξεις που μας ενδιαφέρουν και οι λέξεις που μας χρειάζονται θα μας έρχονται μηχανικά στο μυαλό.
  • Παρατηρούμε σχέσεις μεταξύ λέξεων

Για τη γραμματική
Η γραμματική καθορίζει το πως συνδυάζονται οι λέξεις για να σχηματίσουν προτάσεις με νόημα. Και εδώ, οι μικρές προσπάθειες αποφέρουν μεγάλα κέρδη. Αν, για παράδειγμα, καταλαβαίνουμε τη δομή του “I really love popcorn.”, μπορούμε βασιζόμενοι σε αυτό να σχηματίσουμε μια ατέλειωτη σειρά προτάσεων

Το πιο δύσκολο πράγμα στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι η συνεχής ανεπάρκεια γνώσης με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι όταν προσπαθούμε να παράγουμε λόγο και η οποία πάντα μας κάνει να κάνουμε λάθη και να μαντεύουμε. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με υπομονή και επιμονή γιατί μόνο έτσι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε την προσπάθεια «από μέσα», χωρίς δηλαδή να καταφεύγουμε στη μητρική μας γλώσσα. Αν η έννοια μιας λέξης βγαίνει από τα συμφραζόμενα, δεν την ψάχνουμε στο λεξικό. Αν δε ξέρουμε μια λέξη, προσπαθούμε να εκφράσουμε την εννοιά της περιφραστικά. Ο στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μεταφράσεις, αλλά να μπορούμε να επικοινωνούμε σωστά και φυσικά, έστω και αν το κάνουμε με εναλλακτικούς τρόπους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *